Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Zürich

Melyik város?

Sziasztok. 2 ev tapasztalom van. Egy nagyobb project(masfel ev -4-5 admin modulok, interfeszek, jogosultsagkezelok stb) Java spring git tomcat mssql gradle maven es sok apro. Es fel eve megy a 2. nagyobb project elozoekhez immar hozzajon a postgre angular is. Jelenleg 550000 br. Realis?
Illetve mikor/mennyi lehet az emeles?

Hát ennél nem nagyon fogsz többet kapni ennyi tapasztalattal.
Esetleg még +50k-t lehetne kihozni pluszba de az a teteje, amúgy meg annyiért nem érné meg a kockázat.

btw ez mesze van a nagyobb projekttől

Vilagos. Valahol meg en is ezt erzem, csak nem ezt latom, ebbol fakad egy kis osszezavarodottsag. Ceges karrieruton tavaly lettem mid-level1 juniorbol. Mid-level2-t fel ev mulva elviekben teljesitem. Mondjuk ehhez hozzajon meg annyi igazsag h egy specko terulettel foglalkozunk amivel csak kevesen tudnak (nem azert mert nehez lenne) es a mi csoportunk fejlesztoi kovetelmenye igy kiegyenlitettebb e terulet miatt. A projectbe meg nagyon sok minden volt de azokban en akkor meg nem voltam benne. De nezzuk ugy h akkor meg nem mid-level hanem junior. Hays 650-es tipicalja mennyire realis? Es az csak javahoz irja. Nyakig benne vagyok a front-endben. Es arrol ne is beszeljunk h mi nem selecteket gyartunk mint a legtobben a cegnel db ismeretkent. Sajat adattarhazunk van. Management, tarolt eljarasok triggerek dml dsl ddl egyarant, jobok stb. Nem tudom ez mashol h van, de azt erzem ez is egy fel dwh, amire legtobb helyen kulon embereket szokas dedikalni. Talan olap kockank nincs meg :D Nah koszonom a valaszt egyebkent. :)

Ha a te céged 2évvel mid levelre értékel kb. foglald imába a nevüket, mer a cégek 85%+ a ezt még juniornak tartja, és még annyit se adna mint amit most kapsz.

Persze vannak akik megadnának 600-650k-t is, de ezek a cégek ritkaság számba vannak. Személy szerint én +30% alatt nem váltanék, de ha te bevállalod megteheted, hogy jársz ide-oda interjúkra, hátha valahol megadják, de ha 650k a target, akkor készülj fel, hogy 10-ből 9 interjú már azért bukó lesz alapból mert ennyit nem akarnak majd megadni. (És túlnyomó részt nem fognak előre szólni hogy ennyi úgyse adnának.)

Épp ezen a fórumon volt aki írta hogy egy festő sem megy el manapság nettó 20K / nap alatt dolgozni, akkor nehogy már egy egyetemet végzett, állítólag egyik legjobban fizető iparágban dolgozó, mondjuk 2 éves tapasztalattal bíró ember ne kaphasson bruttó 600 -at. Röhej. Nekem 1,5 év tapasztalatom volt, mikor váltottam, meg is adták a 600-at, + benefitek. Azt is nézd hogy mennyibe kerül a megélhetés Budapesten, ami már sajna elég jól közelíti Bécset...

Az van, hogy a festő business valuet szállít, míg a 2 év tapasztalatos programozó nem fog egy projektet az elejétől a végéig levezetni, de még egy új feature bevezetést sem, csak kis részegységek funkcióit pötyögi be komoly felügyelet mellett. Alapvetően támogatom, hogy feljebb legyenek tolva a programozói bérek, de azért látni kell a valóságot is. Nagyon rámásztak a junior bérek a senior és vezető fejlesztői fizetésekre, miközben az elvégzett munkában többszörös szorzó van.

Jaja, egy festő maximum egy fal business value-ját tudja növelni, ami kihat mondjuk egy tucat emberre (akik abban a lakásban laknak) - kivéve ha pl. egy múzeum faláról van szó, vagy ilyesmi, de ez ritkább. Egy falfestés "projekt" komplexitását meg nem biztos hogy össze kellene hasonlítani egy szoftverével. Ha egy junior fejlesztő - még ha felügyelet alatt is - de pl. hozzáad egy új feature-t egy programohoz, az userek ezreit, akár millióit érinti - tehát sokkal több embernek adott "business value"-t mint egy festő valaha fog. Akkor mi a gond a bruttó 600 -as junor fejlesztő bérrel??

Még annyit a fentihez, hogy egy 2 év tapasztalattal rendelkező junior fejlesztő is simán tud új feature-t hozzáadni a programhoz - mivel én is ezt tettem, több esetben is, ill. haverom autóipari cégnél szintén (pont tegnap mesélte).

Nagy, közismert szoftverház: bruttó 1.0M + kafeteria + bónusz.
Orvostechnológiai, középméretű, magyar tulajdonú, high-tech cég: bruttó 1.1M + bónusz.
Pénzügyi szolgáltató cég: bruttó 1.4M + kafeteria + bónusz.
Mindhárom cég budapesti.
20+ év tapasztalat: C++, Python, Perl, assembly, ...

És te mekkora fizetési igényt mondtál az interjún?

Crafton volt par uj ceg, legalabbis nekem ismeretlen. Az egyik kulonosen megmaradt, mert valami kocsibol osztottak sort. Naluk volt egy quiz, fizetesi igenyeket is meg lehetett adni. 500tol indult 300k novekedessel. Es valami 1.7 volt a max. Mondjuk az lehet mar manager verzio, nem tudom. Amerikai es allitolag most jonnek/jottek Magyarorszgra, igy toboroznak erosen. Valaki talalkozott veluk?

Instructure volt az. Tele volt rakva az autó álláshirdetésekkel :D

Az lesz az, igen! Köszi

Kösz az infót. Valahol itt vannak a határok valóban jelenleg. Az 1.4 a kiugró, nagyon kevés helyen van ennyi, oda bejutni se egyszerű.

1.4 - Az már majdnem annyi, amennyit egy jobban menő fodrász vagy egy festő szakmunkás megcsinál egy hónapban egyéni vállalkozóként.

Hagyjuk már ezt az ózsdi szöveget, hogy létezik egy másik világ, a diplomán túli világ, ahol nincs diploma, helyette van szakmunka. És minden szakmunkás titokban röhög hogy hazaviz havi több milliót, más meg tanul egyetemen 3-5 évig, és megkapja 5 év tapasztalattal ennek a negyedét. Ja. Meg lehet nézni álláshirdetéseket mennyit keres egy szakmunkás pl. bécsben (azért bécs mert az árak / bérek kezdenek illeszkedni Budapesttel elég jól). Rengeteg fb csoport van ahol kiírják konkrétan a bruttó órabért. Ha egy festő Magyarországon megkeresne 1.4 milliót akkor ide jönnének a környező országokból a szakemberek. Ezt hívják piacgazdaságnak. Összevetni egy szakmunkás vállalkozó fizuját egy beosztott informatikuséval meg tényleg jó ötlet. Vesd össze egy vállalkozó (pl. KATA-s) informatikuséval, akik átlagban napi 100.000 Ft -ot kiszámláznak, és neki ezen nincs költsége (pl. festőnek anyagköltség). Szóval tényleg nem éri meg tanulni?

IT ban melozom mint fejleszto (10+) . 74 / nap + afa amit egy napra szamlazom. A burkolo szaki visszaszamolva 62 + afat kert naponta a furdoszobamert - minden anyagot en vettem. En egyetemet vegeztem o szakmunkast - bar mindketten szakmunkat vegzunk. Nincs is sok kulonbseg fizetesben sem.

Nagyon belenyúlhattál, ennek feléért kéne hogy megcsinálja, nem kérhet vki ennyit amikor van rengeteg ember aki minimálbérért dolgozik...107 ezer ft-ért. Azért álljunk már meg!
Ilyen pofátlanságot már!

Azt azért vegyük hozzá, hogy ő egyszer megtanul jól egy dolgot, neked pedig folyamatosan lépést kell tartanod a legújabb technologiákkal. Valószínűleg az iskolában sem töltött el annyi időt, mint te az egyetemen (okj-n max 3 év), tehát már korábban volt lehetősége teljes munkaidőben ezzel foglalkozni és pénzt keresni. Valószínű az árát is megkérte egyből, amíg te a junior bérért kezdtél valahol fejleszteni és évekig vegetáltál.

Te legalább többet is kaphatsz. Velük dolgozva építő meg építész mérnökként meg lassan kevesebbet keresel.

Vicc az egész.. Jelenleg Londonban játszom beszámlázósdit napi 550 fonttal, adó után legyen ez mondjuk 450 (167.000 huf). Ez havi bruttó 11.500 font (4.3 millió forint), adó után legyen kb 8625. Ebből kell nekem 1800-2200 az életre úgy, hogy nem élek nagylábon (itt bármennyi pénzt el lehet költeni elég gyorsan), a többi megy tartalékba.

A mellettem ülő kolléga ugyanezt játssza 25 éve, mindenféle életkor, fizetési elvárás, egyéb diszkrimináció nélkül (tudás figyelembevételével) felveszik bárhova, ha a mostani helyen végeztünk a munkával. (+ egyszerre 3-4 előző munkahelyére is dolgozik távoli asztalon munkaidőben.)
Így évente vesz egy angliai lakást (alacsony az önerő), felújíttatja és kiadja, még nyer is mindegyiken havonta párszáz fontot a hiteltörlesztésen kívül. 6 lakása van London alatt és 2 airbnb szállása Walesben, ami egész nyárra le van foglalva előre. Ezután már nem sokat kell aggódni a nyugdíjon és bármely kormánytól kapott alamizsnán.

Ennek ellenére hamarosan gondolkodunk a hazaköltözésen; Ha a szüleim nem otthon lennének és az időjárás jobb lenne itt, akkor (olvasva pl ezt a fórumot) lehetséges, hogy soha nem költöznék Magyarországra. Egészen szörnyű átélni és látni azt, hogy hol lennék 20 év múlva ha maradnék, de mégis mennem kell. Igaz, 8600-ból már akár minden hétvégére vehetnék egy repjegyet, illetve otthonról is lehet külföldre dolgozni. Ezen még elgondolkodom párszor..

Az is extrém amit te irtál. Megnézném azokat akik napi százezret kiszámláznak, vagyis havi 2-2.2 milliót 12 hónapon keresztül. Ráadásul a Kata csak 12 millióig kedvezményes adókulcsú. Vagyis feljebb erősen csökken a megmaradó rész. Nem mondom, hogy nincs ilyen ember - alkalmazottra gondolok, nem vezetőre - de eléggé kevés lehet. Különben nem mennének ennyien külföldre.
Festő, fodrász se sok lehet havi tiszta fél milliós bevétellel, nem hogy millió felett. Max a "sztárfodrászok", jól dolgozó szakemberek saját melóssal.
Elterjedőben van az a nézet, hogy mindenki tele van pénzzel, ezt sulykolja a média is, s ezért is pörögnek felfelé minden szolgáltatás árai. Emiatt belép sok kontár a piacra, amit megszív mindenki. Ha annyira rózsaszín lenne minden, nem lenne ennyi kivándorló.

Azért szakmunkás vállalkozóként az a havi 500 nem elérhetetlen. Nyugati határszélen lakok ( határ 30 km ) és a szakik órabére megközelítette itt az osztrákot. Gondolom Bp-en sem kell sokkal jobban alálőni. Ismerős 19 éves pincér gyerek itt. Kerek perec közölte, hogy osztrák minimálbért megkapja vagy tárgytalan a dolog részéről. 2 hét múlva visszahívták, hogy kezdhet mert kell. Itt meg a sok Hr-es tuszkolja az msc-s mérnökök torkán lefele a szerintük elfogadható 250-300 ezres fizukat. Nevetséges, hogy ilyen munkaerőhiányos helyzetben mennyire olcsón adják magukat az emberek

Megéri, de attól függ, hogy mit. Én építőmérnökként azt mondom, hogy az enyémet kevésbé.

Zakkant, feszült iparág ez alulfizetett emberekkel és az evvel járó nyügökkel.

Átlagban napi 100 - 150.000-et egy vidéki autómentő is megkeres, ha rászánja magát, hogy kimenjen körbenézni az autópályára. (minusz fél tank üzemanyag + amortizáció)

Ha számlát is ad, akkor a dupláját is.

Nagyobb felelősség, stressz és különösebb tudás nélkül.

Sziasztok! Budapesten mekkora fizetésre lehet számítani kezdő javásként? (Bsc. diplomával, közép angol, tapasztalat nélkül)

br 200k-600k
Csak rajtad áll, ennyi infóból nem derül ki.

HTML5+CSS3, JPA, Hibernate, Oracle SQL, JSF, EJB, Java 8 ismerettel rendelkezek

Oldalak