Fizetések az oktatás, nevelés területén 2019-ben

A pedagógusok fizetését az országosan egységes pedagógus bértábla határozza meg, amelynek a 2019 januárjától érvényes részleteit az alábbiakban közöljük a www.kozszolga.hu táblázata alapján. A korábban bevezetett számítási képletből 2015-től a minimálbér helyett az un. vetítési alapot vezették be, ami azóta is válozatlanul 101.500 forint maradt. Így a pedagógus fizetésekre nem volt hatással a minimálbér elmúlt öt évben lezajlott emelkedése.

A 2019-re érvényes bértáblák a hatályos jogszabályok alapján számolhatók ki a Gyakornok, Pedagógus I. és Pedagógus II. kategóriákra.
A táblázat számait a bérminimumra kell felkerekíteni a legalacsonyabb sávokban, ami 2019-ben 195.000 forint.

pedagógus bértábla 2019

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

2009 szeptembertől 2012 decemberig ped.asszisztensként dolgoztam. Utána gyeden voltam ill. Vagyok.
Gyakornoknak számítok,azt látom,de az éveim szerint nem az 1. Hanem 2. Kategóriába...rosszul gondolom? Előre is köszönöm.

Mennyit kell várni a válaszra?!

Ez nem tanácsadói fórum, beírod milyen munkakörre mennyi a fizetésed és ennyi.

Gyógypedagógiai asszisztens vagyok, E6 fizetési csoportba sorolva. 1 gyermek utáni kedvezménnyel a nettó bérem 97000Ft. Várható-e, hogy szeptembertől emelkedik a fizetésem? Előre is köszönöm a választ!

Sooot. Meg lehet csokkenteni fogjak az uj torveny szerint.

Gyógypedagógiai asszisztens vagyok, E6 fizetési csoportba sorolva. 1 gyermek utáni kedvezménnyel a nettó bérem 97000Ft. Várható-e, hogy szeptembertől emelkedik a fizetésem? Előre is köszönöm a választ!

Általános iskolában ennyit ajánlottak nekem:
-177.000br Ft/hó
-Történelem és Magyar szakos tanár
-Egyetemi végzettség
Középiskolai fizetés pedig ennyit ajánlottak
-186.000br Ft/hó

Kárpátaljai tanítónő vagyok, 17 éve tanítok és főiskolai végzettséggel rendelkezem. Magyarországon szeretnék dolgozni, érdekelne várhatóan milyen fizetésre számíthatnék?

A fenti bértábla alapján lehet kiszámolni, mely egyébként a köznevelési törvényben található. Azt pedig, hogy mit lehet beszámítani a gyakorlati időbe, a 326/2012. Kormányrendelet tartalmazza. Első látásra kicsit nehéz eligazodni rajta, de nem reménytelen. A tényleges, igazolt pedagógus gyakorlat számít csak bele a gyakorlati évekbe, ráadásul napra számolva. Ha itt szeretnél dolgozni, a gyakorlati idő munkáltatói igazolásával (fordítással) számolni kell, érdemes azt már előre beszerezni. Persze a korábbi munkaszerződések és fordítása is tökéletes, csak derüljön ki belőle, hogy pontosan mettől- meddig és milyen státuszban dolgoztál.

Budapesten, egyházi középiskolában vagyok középvezető. 10 év szakmai tapasztalattal 337 a bruttó fizetésem jelenleg.

17 év tanítás, G6-os (ped 1) kategória. Családi adókedvezménnyel, oszt.főnöki pótlékkal: nettó 172.300,-. Most feltöltöttem a a portfóliót, mert szakvizsgás vagyok, így 2015. 01.01-én átsorolnak ped 2-be.
Az a fizu még rejtély, állítólag nettó 20e-rel lesz több, mint most.

na akkor menjetek csak tüntetni ha lesz valami színvonal is a munkátokban ennyi pénzért és ennyi szabadságért

Igaza van. Semmi lelki színvonal nincsen sok pedagógusban, sokan nem érdemlik meg a fizetésüket. Valakinél még az utcaseprő is intelligensebb! Sok a tapló bunkó pedagógus!

Mert te aztán biztos átlátod, mi a színvonal. Az alacsony iskolázottságodat nem kell minden fórumon bizonygatnod, elhisszük, hogy hülye vagy.

A magyar oktatás színvonala hanyatlik. (Elég lett volna pl. beírni a gugliba " milyen színvonalú a magyar oktatás" , és nem hülyézni). Kérdem én - "hülye" - milyen lehet ott a színvonal, ahol a pedagógusnak úgymond fel kell készülni egy 10-15 éves, kvázi tudatlan gyerek színvonalára is. Nem képes fejből prezentálni. Mit tanult akkor a főiskolán?

Milyen jó, hogy az ilyen okos emberek mint te, itt vannak iránymutatónak. Nagy szakértelmed különösen abból látszik, hogy szerinted egy 10-15 éves kvázi tudatlan gyerek oktatás annyiból áll, hogy prezentálunk neki valamit...

Ha nem tűnne fel, ez a fórum (nevében adódóan) másról szól. Menjetek máshová oltogatni egymást!!! Kösz...

Egy vidéki városban dolgozom, 76.400.Ft-ot keresek és még jön hozzá a 7000 Ft.cafetéria. Az óvónők 140-190 ezret keresnek és nekik is jár a cafetéria! Az ebédért jelképes összeget fizetünk, de mindenki visz haza ha ehető. A tízóraiból és az uzsonnából is marad. Az óvónők nagyon szeretnek hazavinni bármit. Legyen tisztasági, gyümölcs, pékáru, kajamaradék. Inkább kevesebbet adnak a gyereknek csak nekik jusson. Ezt persze senki nem tudja csak az aki ott dolgozik. Az óvónőknek semmi nem elég! Szabadság 45 nap alalpból, nekünk 21. Erre még jön nekik egy kis ezért-azért plusz nap. Reggel bejönnek és 6 1/2 órát dolgozgatnak, aztán megpakolják a táskájukat és hazamennek.A hat és félből 2 alvásidő amikor a gyereket szinte erőszakkal altatják, hogy nekik nyugtuk legyen addig. A dajkákat lenézik, kihasználják, és mindent elvennének tőlük ha lehetne. A szabadságot az ételt a juttatásokat a fizetésüket, az emberi méltóságukat!Szóval sok embernek fogalma sincs arról milyen jó óvónőnek lenni! Hajrá emberek legyen mindenki óvónő!

Kedves Sztella, egyrészt a fizetése tényleg rendkívül alacsony, totálisan szégyen erre az országra nézve. De ezért miért az óvónőknek pörköl oda? Nekünk is nehéz a munka, együtt kell ezt dolgoznunk.

Az igazán szomorú, hogy én imádom a gyerekeket és szeretem a kollegáimat, de ha már a Lidl pénztáros 2-3x annyit keres, mint én, akkor nem tudom, meddig maradok itt...

Hát a tény, hogy egy 4éves postra reagáltál, egyértelműen megmutatja miért keresel csak annyit :D

Na kedves Anonymous, te, gondolom, egy irígy dajka lehetsz csak. Komolyan, egy picit próbál az ember együttérző lenni, de persze erre jön egy megmondogatós dajka, aki osztja az észt.

Csak hogy tudd, a pénz nem minden. Az, hogy gyerekekkel dolgozhatok, akiket sokkal jobbá teszek ezáltal, az is nagyon sokat számít.

És hát jól is házasodtam, úgyhogy megvagyunk, merthogy a férjem VEZETŐ. Irígykedj csak, rólam le fog pattanni.

Ez így igaz!! tapasztalat!!! Sok mindent láttam én is!!! Konyhásként dolgoztam de volt hogy bekellett mennem őrzőnek mikor a gyereke aludtak !! hogy az óvónőnek legyen egy kis """ szabad""" ideje!!! gUSZTUSTALAN!!! INNI NEM ADTAK A GYEREKNEK HA SZOMJAS VOLT!!!! dE KÜLÖNBEN EZ A TANÁRNŐKRE IS IGAZ!!!!! ÚGYHOGY NEM TUDOM MIT VERIK A NYÁLUKAT A FIZU EMELÉSSÉRT!!!!

Ezt pont fordítva írnám le! Ez a te tapasztalatod!
Egy óvónéni.

Nem hiszem mert én is dajka vagyok és tisztelet a kivételnek ,nagyon sok óvónő ilyen!Nem irt hazugságot a kolléganő!!!!!!

Tisztelet a kivételnek, de ovónőnek lenni 3-4x akkora feladat, felelősség és munka mint egy egyszerű dajkának, ennek ellenére csak 2x annyi a fizetésünk. A gyerekkekkel bánás minden csínját-bínját kitanultuk évek alatt, folyamatos felelősséggel tartozunk a gyerekért és mi vagyunk a fejlődésük kizárólagos zálogai a legfontosabb korban. Valójában nagyon is alulfizetettek vagyunk, mert a társadalmi szolgálatunk az egyetemi tanárokéval és a professzorokéval vetekszik. Ovónőnek lenni nem csak egy állás, amit bármikor ott lehet hagyni, mint egy dajkának vagy más szakmának. Ez egy életre szóló hivatás, ahol több generációnyi gyermek megy át a kezünkön az évek alatt és egyengetjük az egyenletes fejlődésüket - és jelezzük, illetve korrigáljuk a legtöbb figyelmeztető jelet.

Nem mindenki termett ovónőnek, de (majdnem) mindenki lehet dajka. Ha érzel magadban elhivatottságot, javaslom, te is képezd át magad (nem könnyű, elhivatottság mellett született tehetség is kell!!) és élvezd ennek a csodás szakmának a minden örömélt - természetesen minden felelősségével együtt.

Azért a helyesírásodon még csiszolnod kellene, bármilyen nagy arcod is van! Lehet hogy a dajka egy "egyszerű" lény - bár nem tudom mire gondoltál - de valószínű mindent megtesz a gyermekekért és valóban értük! No és talán kevésbé fogalmaz ilyen magyartalanul mint te, aki ugyan lehet, hogy nagy tehetséggel, de annál kevesebb szerénységgel születtél. Ne hasonlítsd már magad egy egyetemi tanárhoz, mert a te társadalmi szolgálatod szerencsére hamar elfelejtik a gyerekek, míg az egyetemi éveiket kevésbé...még akkor se, ha esetleg kifogtak egy rosszabb professzort.

Kedves Manu,

Szerintem te nem igazán látod át, hogy milyen is az ovónő szakma. Hidd el, én ismerek sok dajkát, és a családomban van egyetemi tanár is, úgyhogy pontosan tudom, hogy az ovónőkön, mint nekem és a kollegáimnak, mennyivel több felelősség van a vállukon, és mennyivel nehezebb dolgunk van.

Az én társadalmi szolgálatomat a gyerek valóban hamar "elfelejti", mert a 4 éves kor előtti emlékeket tudatosan nem tudják majd 9-11 éves kor után előhívni. Ugyanakkor az óvodában szerzett beidegződéseket és viselkedésmintákat egész életükön keresztül magukkal hozzák. Arról nem beszélve, hogy nem a dajkák, és nem az egyetemi tanárok veszik észre először a viselkedés- vagy beszédzavarokat olyan korán, amikor még rendesen kezelhetőek. Szintén az óvodában az ovónők szúrják ki a családi gondokat, szélsőséges esetben az otthoni bántalmazást, és kezeljük ezt a lehetőségekhez mérten.

De persze nyugodtan hidd csak tovább, hogy egy dajka vagy egy egyetemi tanár hogyan van nagyobb hatással a gyerekekre és a társadalomra, mint az ovónő. Biztos igazad van, és az én 28 éves szakmai tapasztalatom semmit sem ér. És nyugodtan minősítsd az arcom méretét. Igen, tényleg túlsúlyos vagyok, köszönöm, hogy jól megmondtad nekem.

Különben nyugodtan felmondhatsz,jön helyetted más!

Eléggé fennhordod az orrod.Dajka vagyok én is.Én csak mosogatni,felmosni,uzsonnát csinálni vagyok kinnt.Különben csoporttal vagyok.Főleg akkor vagyok száműzve mikor alvásidő van.A rosszabb,kezelhetetlenebb gyerekekkel én foglalkozom mert lepasszolják.Évek óta ugyanazok a mondókák,versek,foglalkozások.Kívülről fújom őket.Simán levezetném a foglalkozásokat.Még a németet is.Már unalmasak.Ennyit a készülésekről.Több mint 6 órát én is vagyok a kicsikkel.Nem tudom mibe fáradtok el.A 6 órából 3-at ha dolgoztok.Mégis szabadságotok több.Társadalmi szolgálatotok!Ne röhogtess,főleg mikor a dajkák vannak a gyerekekkel mert ti pisiltek,esztek megbeszélés van,stb.

Talán el kellett volna végezni az óvónői szakot, és nem szidni őket. Még jó, hogy egy dajka nem keres annyit, szép is volna. Egy vezérigazgató és egy beosztott között is óriási a különbség tudásban és tanulás terén is, a fizetéseket ugyanis ezekhez szokás mérni.

Oldalak