Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

valszeg ez a tragyadek burkolo egesz eleteben egy vesztes volt. valszeg iskolaban 2 szamot nem tudott osszeadni, mindenbol bugdacsolt, sose volt sikerelmenye. azt hitte lehuzhatja magat a wc-n, sose fogja vinni semmire. aztan most ramosolygott a szerencse, es azt hiszi o az asz :D

de o is tudja, h csak egy kibaszott nagy senki :D

Mondja ezt a kibaszott nagy senki kutya :D
Udv, a gazdag burkolo

Mennyit keresel és milyen vállalkozási formában?

Kft (afrika) netto 6-700 kozott marad zsebbe, hol cegnek hol szemelynek melozom

Nem igazán értem akkor ezt a fellengzős viselkedést ebben a topikban. Ez kb egy medior fejlesztői fizetés egy kicsi magyar cégnél. Ennél jóval magasabb összegeket visznek haza senior fejlesztők. Nembeszélve a vállalkozókról, akik 1 hét alatt megkeresnek ennyit vagy többet.

Értem, hogy örülsz a fizetésednek, jól teszed. Viszont rossz ajtón kopogtatsz, amikor burkoló fizetést hasonlítasz össze egy szoftvermérnökével.

600-700? Ennyit egy este alatt megkeresek 1 fellépéssel és van hogy több helyre is hívnak ;) Szólj ha éhezel, megetetlek pénzzel csoro. Üdv egy rendszeresen hajókon fellépő gitáros

:D :D jo kis kamu, max akkor ksresel ennyit ha a gitarodat fel dugod a seggedbe ocskos ;)

Sziasztok, C++-ban burkolok jelenleg, de at szeretnek terni a Java-ra, abban konnyebben lehet burkolni, jsp-ben jobban osszeallnak a padlolapok meg minden, ha valtok akkor milyen fizuigenyem lehet? Jelenleg home office-bol burkolok nemet cegnek, havi 9000 euro nettoert. ~6 ev tapasztalattal. Illetve debugolni mennyivel egyszerubb java-ban a csempéket mint C++-ban?
A pythont nem szeretem, nem birom az ilyen hullo stilusu csempeket, jarolapokat.
Koszi elore is az ertelmes valaszokat!
Udv, a gazdag burkolo

Made my day, top komment :)

Mondjuk a kígyó már 31 éves.

LOL, szétröhögöm magam :)))) Ezért tanultál?? :DD vicces korcs...
havi 15000 eurot kapok, dolgoznom sem kell :)
Udv, a még gazdagabb burkolo

LOL, szetrohogom magam, lehagytam egy nullat a vegerol, bocsi :) szoval 90 000 euro a nettom kiskotsog :)
Udv, a kurva gazdag burkolo

Én meg percenként keresek 90001 eurót. Egyenessssen a jegybankból kapom, hajtatlan, legkisebb címletben, úgy többnek látszik. Ja, aranyporos fugázóval húztam ki magamnál a csempét. Persze a disznóólban. A malacok körmét a legnagyobb német celebek manikűrösei tartják tisztán. Csak hogy tudd, hol a helyed, te kis nyomi.

jajj, bocsi lemaradt még egy nulla: 900000 euró nettót keresek ezredmásodpercenként, gazdagabb vagyok a szaros burkolásból mint bilgéc, csak hogy tudjak hol a helyed és kinek ugatsz buzikám

Hagyjátok a fenébe, az Ipar, termelés részen az elmúlt pár hétben/hónapban már kimókázta magát. Most pont azt hiszi, hogy majd itt lesznek rá irigyek az emberek. :D
Be kéne keverni fugának, úgy legalább haszna lenne.

Neked is tobb hasznod lenne, ha normalis embert neveltek volna anyadek, udv a gazdag burkolo

Ostoba vagy kutya. Ostobán is fogsz meghalni. ;)

leszarom ;) a ;) véleményed ;) büdös ;) kutya ;) vagy ;)

Ha leszarnád itt se lennél butafej :D

szavaztam is, behúztam a jó kis fideszre, imádom őket, főleg mikor adnak egy kis krumplit, gyerekek hogy örülnek olyankor úúúúúristen :)

Sziasztok,

Budapesten dolgozom autóipari multi. 30-hoz közel vagyok. 6,5 ev szakmai tapasztalatom van(4,5 ev fejlesztés és tesztelés 2 ev folyamatmérnök meg a pályám elején) főleg autóipar.

C++, C#, VBA, CAPL ezekből van egy közepesen tudásom és tapasztalatom, meg amit az autóiparban használnak CANOE, CANAPE ,CDM studio és meg van mellette hardver ismeretem is. Nem tudok tervezi, de merni tudok meg barmit össze tudok rakok ha kell, főleg ha van 4 kereke.

Angol - Napi meetingjeim vannak külföldiekkel India, Nemet, Spanyol.... Nem vagyok tárgyalókepés, de megtudom magam értetni és én is megértek másokat(ezen amúgy dolgozom, hogy tárgyalókepés legyen, mar nem vagyok messze tőle).

Nemet - A közép felsőre rakom a tudásomat, bar miatta mindenhol az angol a használt nyelv, ez azóta sokat romlott.

Kicsit elakadva érzem magam, mind karrier és mind pénzügyileg br 1 000 000 + minimális kafi + 13 havi(Ez meg nem lenne rossz, ha 2019 írnánk és nem legalább 25%> lenne az infláció. Meg nem ilyenek lennének a lakás arák, sajnos örökölni lakást nem fogok a közeljövőben). Szerintetek, hova tovább? A külföldi remote munkákhoz meg nem érzem magam felkészülve. Bármelyik autóipari céghez felvesznek, csak nem érzem ezzel magam annyira beljebb sajnos. A nemet Teslat nézegettem, csak nem írnak róla jókat a nemet fórumok.

Fele ennyit sem erdemelnel

Kb annyit kapsz amit a tapasztalatod ér, sőt még kicsit az átlag felet is vagy.

Autóiparban Magyarországon ez a beosztott mérnöki bér teteje kb...

LOL, burkolokent meghozom ezt a szintet akkor :D megerte akkor diplomazni? Nem.

Az átlag burkoló töredékét keresi az átlag fejlesztőnek. A felső 10% burkoló a töredékét keresi a felső 10% fejlesztőnek. Ne a legjobb, valóban igényesen dolgozó burkoló bérét hasonlítsd a 300 nettóért hereveréző megélhetési szoftverfejlesztőéhez.

most epitkeztem. A burkolok 60e Ft + afa / nap - ot kernek. Ennyiert konyorognod kell hogy jojjenek annyi a munka. Majd ha arra jarnak beugranak es feldobjak a csempet.

ez így van, aztán lesnek a kis programmatyik amikor azt mondom hogy legalább annyit keresek burkolóként mint ők a nagy diplomájukkal LOL :D

Troll vagy, meg egy lúzer, és a két hozzászólás ugyanattól jön, de nem gond. Ennyiért egy valamire való fejlesztő egyébként fel sem kell az ágyából, nem hogy még a laptopot is kinyissa. :) Nem cáfoltad meg az előző állításomat, miszerint a megfelelőt a megfelelővel összehasonlítva sokkal kevesebbet keres egy akármilyen térdprotézis-jelölt, mint egy fejlesztő. :) De tudod mit? Nézzük az elmúlt 10 évet folyamatosan. Az, hogy a jelenleg burkolóként (építőipari szakemberként) jelenleg egy közepes fizetést össze lehet hozni, sajnálom, de múló tünemény. Tényleg sajnállak, vannak építőiparban dolgozó ismerőseim, őmiattuk. Cudar világ lesz. Ha rám hallgatsz (és valóban burkoló vagy, nem csak egy komplexusos troll), most Sz-V is dolgozol, amíg van megrendelés. Az építőipar éppen most omlik össze. Nézz vissza ide fél év múlva. Szívesen. Részemről vége.

Figyi, az a baj hogy most jön a recesszió, ami MINDENKIT fog érinteni (természetesen az IT szektor kivételével), tehát a diplomás mérnököt ugyanúgy ki fogják rúgni a leépítések egyik hullámában az xy multitól, mint ahogy ettől az alkesz kretén burkolótól senki nem fog burkolást megrendelni. Az építőipar éppen most omlik össze? Igen. És az autóiparral mi van, az talán nem omlik/omlott össze? Dehogynem. És vele együtt az autóipari beszállítók is, amire majdnem az egész magyar gazdaság épül...
Olyan válság nem volt még soha ami az IT-t is bedarálta volna, az a terület van egyedül burokban.

Oldalak